Mensen komen meestal bij me aankloppen met drie soorten hulpvragen:
Mensen die het gevoel hebben dat ze vastlopen in hun leven. Misschien heb je zelf al een helder zicht op waar je mee aan de slag wil. Dat kan o.a. gaan over thema’s als minderwaardigheid, stress, angst, dwanggedachten, depressieve gevoelens, falen, schaamte, uitsluiting, … . Het kan ook dat je een vaag gevoel hebt dat je leven niet loopt zoals je wilt en er zelf niet de vinger op kan leggen hoe dat komt.
Mensen die zichzelf dingen zien doen die niet bij hen passen. Dat kan over sociale relaties gaan: ‘Ja’ zeggen wanneer je ‘Nee’ bedoelt. Anderen plezier doen ten koste van jezelf. Vaak in conflicten terecht komen, jezelf isoleren. …Het kan ook gericht zijn op jezelf, zoals: gamen, online, gokken, eten, middelengebruik, porno, grensoverschrijdend of strafbaar gedrag, …
Mensen ervaren soms de neiging om iets te doen dat ze zelf ‘schadelijk‘ vinden, en kiezen er bewust voor om het niet te doen. Dat kan moeite kosten. Ook personen die hulp zoeken om dat vol te houden, kunnen bij me terecht.
Tenslotte heb ik ook een aanbod voor mensen met een forensische hulpvraag. Ben je op één of andere manier met justitie in contact gekomen? Dat kan best heftig zijn. Ik bied forensische therapie aan, zowel in het kader van een juridische voorwaarde als op vrijwillige basis. Misschien gaat iemand uit jouw omgeving door een juridisch proces, en ben je op zoek naar hulp en steun voor jezelf.
Personen die niet betrokken zijn bij een juridische procedure en die binnen het kader van het beroepsgeheim zelf willen werken aan het stoppen met strafbaar gedrag, moedig ik met veel warmte aan om meteen contact met me op te nemen.
Over de therapie:
Alles wat mensen meemaken en doen, vindt plaats in een specifieke omgeving en heeft een eigen voorgeschiedenis. Binnen de therapie trachten we eerst samen jouw context te begrijpen. Hoe ziet jouw leven eruit? Wat heb je doorheen de jaren begrepen over jezelf en over jouw plaats in de wereld? Vanuit dat perspectief denken we samen na over de toekomst. Wil je iets veranderen? Welke wegen zien we? Hoe kan je die bewandelen?
Inzicht krijgen in hoe gedachten, gevoelens en gedrag juist werken, is een belangrijk onderdeel van de gesprekken. Het is echter mijn ervaring dat inzicht alleen meestal niet voldoende is om tot duurzame verandering op lange termijn te komen. Mijn therapeutisch werk is daarom ook ‘experiëntieel’ van aard. Dat wil zeggen dat de consultaties zullen gaan over jouw ervaringen. Hoe voelt het om ‘jou’ te zijn op de goede en de lastige dagen?
‘Contextuele Gedragstherapie' is een verzamelnaam voor een groep van therapeutische methodes. De bekendste is ACT. Dat gebruik ik vaak in mijn consultaties. Ook ‘Dialectische Gedragstherapie’, ‘Compassion Focussed Therapy’ en ‘Mindfulness Based Cognitive Therapy’ zitten in mijn gereedschapskist. Een erg boeiende nieuwe therapievorm binnen de contextuele stroming is Process Based Behaviour Therapy. Daarin ben ik me nu aan het verdiepen, en dat komt dan ook meer en meer voor in mijn consultaties.
Kort over mezelf
Net als veel collega’s heb ik niet vanaf het begin van mijn loopbaan voor dit vak gekozen. Ik was actief binnen verschillende vormen van hulpverlening. Ondertussen heb ik de tijd genomen om te ondervinden waar mijn waarden juist liggen en hoe ik die zou kunnen beleven. Ik werk nu 10 jaar met veel voldoening als therapeut. Ik beschouw het nog steeds als een voorrecht om samen met mijn cliënten dit bijzondere proces aan te kunnen gaan.