Hartcoherentie

Hartcoherentie

Ons hart is geen metronoom; integendeel, ons hartritme varieert voortdurend, wat wil zeggen dat de tijd tussen de hartslagen constant wisselt. Dit noemen we hartritme variabiliteit (HRV). Als er een regelmatige afwisseling is in ons hartritme, spreken we van hartcoherentie. Wetenschappers hebben ontdekt dat hartcoherentie stressklachten kan verminderen en bouwt aan onze veerkracht. Simpel gezegd kunnen we via onze ademhaling ons lichaam sneller laten recupereren.

Hartcoherentie is een (wetenschappelijke) eenvoudige aan te leren methode waarmee je zelf impact krijgt op de mate van stresssymptomen.

Coaching hartcoherentie door Sandra Van Reeth :

Via hartcoherentie kunnen we feedback geven op het patroon van je hartritme. We gebruiken hiervoor biofeedback-apparatuur (van Heartmath Institute). We starten met een meting en psycho-educatie rond hartcoherentie. Je krijgt een plan van aanpak mee, want de bedoeling is dat je thuis zelf aan de slag gaat met ademhalingsoefeningen. In een tweede en derde sessie herhalen we de metingen en bekijken jouw progressie. Eenmaal je de techniek onder de knie hebt, kan je dit inzetten waar en wanneer je wil; je zal sneller in hartcoherentie gaan, waardoor je stressklachten verminderen.

Wetenschappelijk is ook al bewezen dat hartcoherentie een positief effect kan hebben op emoties, een verbetering van het immuunsysteem en een hogere maat van welbevinden.

Meer info over hartcoherentie en de onderzoeken hierrond kan je vinden op https://www.heartmathbenelux.com/nl/

Terug naar overzicht